- Έβερεστ
- Η ψηλότερη (8.856 μ.) κορυφή της Γης, στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, στα σύνορα μεταξύ Νεπάλ και Θιβέτ. Γεωλογικά, ανήκει σε μία περιοχή που διασχίζεται από μία μεγαλόπρεπη τριτογενή συρρίκνωση, η οποία δημιούργησε και τις Άλπεις. Στη βάση του διαπιστώθηκε η παρουσία μεταμορφικών πετρωμάτων που εναλλάσσονται με άλλα γρανιτικού τύπου, τα οποία πάνω από τα 7.000 μ. παραχωρούν τη θέση τους σε ασβεστολιθικά στρώματα και σε ασβεστοχαλαζιακούς σχίστες. Έχει πολυάριθμους παγετώνες από τους οποίους κυριότεροι είναι: Ρονγκπούκ στα βόρεια, Κανγκ-τσούνγκ στα ανατολικά και Κουμπού στα νοτιοδυτικά.
Η θιβετιανή ονομασία του Έ. είναι Chomo-Lungma, που σημαίνει «μητέρα-θεά» του κόσμου. Η ευρωπαϊκή ονομασία του Έ. προέρχεται από το όνομα του ιδρυτή του Γεωδαιτικού Γραφείου των Ινδιών, Τζορτζ Έβερεστ (1790-1866) και αποτέλεσε για μεγάλο διάστημα το όνειρο και τη φιλοδοξία των εξερευνητών και των ορειβατών των Ιμαλαΐων. Μόνο το 1920 η κυβέρνηση του Θιβέτ παραχώρησε για πρώτη φορά σε ξένη αποστολή την άδεια για αναρρίχηση στο Έ. Από τον επόμενο χρόνο έως το 1938 πέντε αποστολές, όλες αγγλικές, πήγαν εκεί διαδοχικά ακολουθώντας τη βορειοανατολική κορυφογραμμή, την οποία θεωρούσαν και ως τον μοναδικό δρόμο για την κορυφή του Έ.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όμως, οι απόπειρες για την κατάκτηση της κορυφής του Έ. έγιναν από τις πλευρές που ανήκουν στο Νεπάλ. Από τον δρόμο αυτό κατέκτησε την κορυφή στις 29 Μαΐου 1953 ο Νεοζηλανδός Έντμουντ Π. Χίλαρι και ο Νεπαλέζος οδηγός του, Τένσινγκ, που αποτελούσαν μέρος μίας αγγλικής αποστολής με αρχηγό τον συνταγματάρχη Τζον Χαντ.
Από τις μετέπειτα αποστολές που στέφθηκαν από επιτυχία ήταν η κινεζική με αρχηγό τον Σι Τσαντσούν, η οποία στις 25 Μαΐου 1960 έφτασε για πρώτη φορά στην κορυφή ακολουθώντας τον δρόμο από την πλευρά του Θιβέτ.
Στις 13 Μαΐου 1970 κατέκτησαν την κορυφή του Έ. τρεις Ιάπωνες, οι Ντος Ουεμούρακ, Ματσουμούρα και Χιραμπαγιάσι, και ο Νεπαλέζος οδηγός τους Τσοτ Ταρέ. Η ιαπωνική ορειβατική αποστολή είχε συνολικά 39 μέλη, από τα οποία σκοτώθηκαν δύο κατά την προσπάθειά τους να κατακτήσουν τη στέγη του κόσμου. Αποστολές σε κορυφές των Ιμαλαΐων έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί και από ελληνικούς ορειβατικούς συλλόγους.
Ο Νεπαλέζος οδηγός Τένσινγκ Νόρκεϊ έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ στις 29 Μαϊου 1953, μαζί με τον Άγγλο Έντμουντ Χίλαρι. Μαζί τους ήταν και τέσσερις άλλοι ορειβάτες.
Η νοτιοδυτική πλευρά του Έβερεστ, που φτάνει σε ύψος 8.848 μέτρα.
Φωτογραφία του Έβερεστ από δορυφόρο της ΝΑΣΑ, τον Νοέμβριο του 1994, στην οποία διακρίνεται η τραχύτητα του εδάφους του ορεινού αυτού όγκου (φωτ. NASA, earth.jsc.nasa.gov).
Dictionary of Greek. 2013.